obr: Rozhovor prezidenta klubu Roberta Šuníka po sezóne 2016/2017

Rozhovor prezidenta klubu Roberta Šuníka po sezóne 2016/2017

Zverejnené: 30.06.2017 14:45:18 | vytlačiť |

Robert Šuník: Doplácame na technické zázemie a nedokonalý prestupový poriadok SFZ

Futbalisti FC Baník HN Prievidza & Handlová majú sezónu 2016/17 za sebou.

(Zdroj: archív - RŠ)

PRIEVIDZA. Robert Šuník, šéf FC Baník HN Prievidza & Handlová tvrdí, že práve nedokonalý prestupový poriadok SFZ zapríčinil vypadnutie nosnej kategórie U15 do druhej ligy.

„Vzhľadom na predpisy a normy v rámci SFZ, najmä prestupový poriadok, sme z veľkou pravdepodobnosťou vypadli z prvej ligy žiakov. Hráči migrujú, rodičia ich ponúkajú ako chcú a my ako klub tomu nevieme zabrániť,“ prezradil prezident baníkov Robert Šuník.

Prestupový poriadok spôsobuje zánik tímov

Podľa dlhoročného funkcionára, práve nedokonalý prestupový poriadok spôsobuje zánik mnohých tímov menších klubov. Navyše, ničí futbal na dedinách.

„Robili sme si štatistiku a v podstate štyridsať chlapcov od U12 do U19, ktorí by mali byť v našom klube, sú inde. Chápem, že rodičia chcú, aby ich deti išli za lepším. Keď na to majú hráčke kvality, treba im dvere otvoriť, ale v mnohých prípadoch je to len o tom, že ligové kluby si dopĺňajú svoje súpisky a vôbec nejdú po kvalite, ale po kvantite. A potom nám chýbajú hráči. Doplatila na to naša U15, pretože deväť našich chlapcov pôsobí inde, čo je vlastne skoro celá základná zostava,“ dodal.

Pozitívnom na odchode hráčov je, že baníci majú v tejto vekovej kategórii troch majstrov Slovenska. V drese Žiliny získali titul Mojžiš, Javorček a Škrtel.

„Toto síce je na oko pekné, ale my sme na to doplatili. Doplatili sme na to, že sme úspešní v hľadaní talentov,“ doplnil.

Šéf klubu priznáva, že keby áčko hralo v prvej alebo druhej lige, motivácia detí a rodičov by bola iná. Podľa neho však klub dopláca v prvom rade na technické zázemie.

„Chýbajú nám tréningové plochy. Kompetentní len ťažko chápu, že máme v Prievidzi šestnásť tímov, ktoré potrebujú každý deň trénovať. A na to potrebujeme minimálne štyri kvalitné tréningové plochy. Ak máme udržať futbal na úrovni, potrebujeme veľkú umelú trávu. Ľudia zo zväzu a samosprávy nám povedia, získajte peniaze a postavte si ju. Nie je to však jednoduché a takto to nefunguje ani v zahraničí. Ak sa na problém budeme stále pozerať touto optikou, bežne sa bude stávať, že futbal skončí v Myjave, Košiciach a mnohých ďalších mestách,“ posťažoval si.

Nedostatok peňazí

V minulosti tieklo do športových klubov od štátu množstvo peňazí, no situácia sa rokmi zmenila. Nedostatok financií teraz musia suplovať rodičia, ktorým sa to v mnohých prípadoch nepáči.

„Nie je tu systém od štátu a potom pokukujeme po rodičoch. Tí stále žijú v tom, že futbal je lacný, v úvodzovkách pre chudobné deti. Pýtajú sa, čo dostanú od klubu za dvadsať či tridsať eur na mesiac. Pri šestnástich tréningových hodinách mesačne, čo je niečo cez euro na hodinu, pri smiešnom porovnaní vlastne jedno pivo v reštaurácii. A oni sa pýtajú, prečo by to mali platiť? Na jednej strane, všetci rodičia sa tešia, kedy ich deti budú hviezdy a budú zarábať milióny. Na druhej strane majú problém investovať do vlastných detí častokrát minimálne čiastky. Tak potom tomu už nechápem. Nielen systém, ale aj myšlienkové pochody sú zlé,“ povedal Šuník a dodal: „Je pravda, že majú aj iné náklady spojené s futbalom, ale v porovnaní s inými špičkovými športmi, napríklad tenis, hokej či basketbal, sú minimálne.“

Inšpiráciu podľa šéfa baníkov môžeme hľadať napríklad v Maďarsku. U našich južných susedoch podľa neho funguje budovanie infraštruktúry na výbornú a tiež aj podpora športových klubov všeobecne.

„Nejde len o futbal, ale o šport komplexne. Podpora športujúcej mládeže, jej socializácia a prípadná prevencia pred chorobami je veľmi dôležitá. A v tom by mal zabrať štát. Tam ten základ začína od vrchu, zatiaľ čo u nás je to dlhodobo zanedbávané. Dnes sa robia krízové riešenie, ktoré častokrát nie sú dokonalé. Vidíme, čo sa na Slovensku deje v lyžovaní či hokeji. Množstvo klubov nám končí i vo futbale. To všetko poukazuje na to, že systém je zlý. A my to potrebujeme naštartovať. V zahraničí ten systém našli, či už vo využití eurofondov alebo prerozdelení peňazí z hazardných hier. Smutné je, že to nefunguje u nás. Namiesto toho, aby sme sa poučili, zaspali sme na vavrínoch a hľadáme únikové cesty, na ktorých chcú ľudia na najvyšších miestach ešte zarobiť,“ povedal.

Prenesú zodpovednosť na rodičov

FC Baník HN Prievidza & Handlová sa nedostatok finančných prostriedkov bude snažiť vyriešiť prenesením zodpovednosti na rodičov.

„Ak majú rodičia záujem, aby ich dieťa trénovalo s kvalitnými trénermi, budú si to musieť zaplatiť. Klub je tu od toho, aby to celé zastrešil a na ostatný servis. Málokto si uvedomuje, čo všetko musíme riešiť. Cez autobusy, lopty, občerstvenie, rozhodcov až po ekonomiku a ďalšie veci. To si musia rodičia uvedomiť,“ odkázal.

Baníci hľadajú formy spolupráce aj s inými klubmi a organizáciami.

„Ak chceme zlepšiť podmienky pre šestnásť mládežníckych tímov, musíme zapracovať. Ak sa nám to nepodarí, začneme sa obzerať po inej ceste. Normy hovoria, že treťoligovému klubu stačia dve mládežnícke družstvá. Hoci sme najväčším mládežníckym klubom v meste a štvrtým najväčším na Slovensku, možno sa rozhodneme nekomplikovať si život,“ prezradil.

Výkladnou skriňou každého športového klubu je A mužstvo. A to baníkov muselo tuho bojovať o zotrvanie v tretej lige.

„Mužstvu chýbala emócia, tímový duch a musíme si teraz vyhodnotiť, prečo. Pravda je, že mi padol veľký kameň zo srdca, no spokojný byť nemôžem. Tento klub funguje od roku 2011 a niekde sme sa za ten čas dostali, preto zostup by bol veľkým sklamaním. Na druhej strane, je to len šport, keby sa to stalo, musíme sa s tým vysporiadať a pripraviť na novú sezónu,“ vysvetlil.

Nový tréner

Do novej sezóny pôjdu baníci s novým trénerom, na stoličku sa z pozície kapitána a stopéra presúva Juraj Pekár, ktorý bude i športovým riaditeľom.

„Ďakujeme trénerovi Slanému, ktorý sa mnou nechal prehovoriť a zobral tím v najhoršej sezóne. Navyše, podarilo sa mu ho zachrániť v tretej lige. Juraj Pekár je učiteľom na ZŠ Energetikov a neviem si predstaviť väčšiu motiváciu pre deti, aby ich učiteľom bol hlavný tréner áčka. Keď chceme byť konkurencieschopní najlepším slovenským klubom, musíme zabrať na všetkých frontoch,“ povedal.

O hráčskych zmenách v A tíme je podľa šéfa klubu zatiaľ skoro hovoriť. Baníkom v prestupoch však nekonkurujú len ligové kluby, ale aj tímy z dedín.

„S hráčmi pred posledným zápasom sedel tréner Slaný, máme spätnú väzbu, mnohí chcú ostať. Paradoxne nám konkurujú tímy z dedín, veľakrát si chlapci vyberú ľahšiu cestu. Ale to nie je len u nás, ale všade. Radšej hrajú za dvesto eur na dedine s jedným tréningom do týždňa, ako by mali tvrdo makať a niečo vo futbale dokázať. Aj v tomto je prestupový poriadok nedokonalý, ľudia v kluboch nemôžu pracovať koncepčne. Polku sezóny tím odohrá a potom množstvo hráčov odíde. A funkcionár klubu to zistí, až keď sa pozrie do systému. Je to smutné, pretože starostovia a ďalší srdciari, ktorí do futbalu dávajú peniaze, strácajú motiváciu. A potom futbal na dedinách a dokonca aj v mestách umiera,“ uzavrel prezident FC Baník HN Prievidza & Handlová.






17.08.2023 14:19:05 Mládež

Poďakovanie mestu Prievidza 2023

Mesto Prievidza poskytlo FC Baník Horná Nitra s.r.o. dotáciu v roku 2023 na prenájom futbalového štadióna od TSMPD s.r.o. Dotácia na ...

17.05.2023 13:47:17 Klub

30. výročie postupu do 1. slovenskej ligy v samostatnej SR

. VÝROČIE POSTUPU DO 1. SLOVENSKEJ LIGY v samostatnej SR   FC Baník Prievidza vás pozýva na EXHIBIČNÝ FUTBALOVÝ ...

04.05.2023 09:44:45 Mládež

NÁBOR FUTBALOVÝCH NÁDEJÍ

NÁBOR FUTBALOVÝCH NÁDEJÍ futbalistov a futbalistiek do prípraviek FC Baník Prievidza   kedy: . mája ...

21.04.2023 12:38:16 Mládež

Futbalový kemp FC Baník Prievidza

FUTBALOVÝ KEMP FC Baník Prievidza   ️ Neváhajte prihlásiť svoje dieťa na náš futbalový kemp , ktorý bude pod vedením ...

03.04.2023 13:57:11 Dospelí

Radovan Babašta novou posilou A - mužstva !

V sobotu 01. apríla odohrali naši muži stretnutie 19.kola V. ligy ZsFZ na trávniku súpera z Partizánskeho, z ktorého si ...

30.03.2023 14:59:30 Dospelí

Martin Šlabjar:

Počas zimnej prestávky sa naše mužstvo posilnilo o staronového ofenzívneho hráča, Martina Šlabjara. Šlaby je prievidzským nadšencom známa tvár, kedže prievidzský ...

07.03.2023 16:47:57 Dospelí

Andrej Koryťák: "sme vďační za každého fanúšika."

Už  o štyri dni sa naše mužstvo predstaví v prvom majstrovskom zápase jarnej časti sezóny 2022/2023. Celok pod vedením Jána Hancka preverí ...

04.03.2023 14:19:08 Dospelí

Úspešná generálka pred začiatkom jarnej časti !

Naši muži majú za sebou úspešnú generálku pred začiatkom jarnej časti sezóny 2022/23. Na domácej pôde celok pod vedením Jána ...